Consensus over principes wetgevend kader voor drones of RPAS

Door Thomas Baudewijn op 13 maart 2015
Drone

Drones worden hoe langer hoe meer populair. Aanvankelijk werden zij ingezet voor militaire doeleinden zoals het uitvoeren van verkenningsvluchten of het uitvoeren van luchtaanvallen. De laatste maanden en jaren worden drones hoe langer hoe meer gebruikt voor commerciële doeleinden. Zo maken veel fotografen en videografen er dankbaar gebruik van omdat ze hiermee beelden kunnen vastleggen die tot voor kort onmogelijk waren. Evengoed zou een drone kunnen gebruikt worden voor het afleveren van pakketten.

Alleen is in België het commerciële gebruik van drones of Remotely Piloted Aircraft Systems (RPAS) simpelweg niet toegelaten. Het Directoraat-generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit en Vervoer kan een toelating afgeven voor het uitvoeren van testvluchten en vluchten voor wetenschappelijke doeleinden, maar dat is het dan ook. Wel is datzelfde Directoraat-generaal momenteel aan het werken aan wetgevend kader dat commercieel gebruik van RPAS moet mogelijk maken.

In dit verband werd er begin maart door de EU een document gepubliceerd waarin een consensus is vastgelegd tussen de stakeholders over de principes waarop de wetgeving moet gebaseerd zijn:

  • Drones zullen beschouwd worden als een nieuw type vliegtuig met regels in proportie tot de risico'€™s van het gebruik;
  • Europese regels voor het veilig kunnen leveren van diensten met drones moeten nu ontwikkeld worden;
  • Er moeten technologieën en standaarden worden ontwikkeld om RPAS volledig te integreren in het Europese luchtruim;
  • Maatschappelijke acceptatie is belangrijk voor de groei van RPAS diensten;
  • De bestuurder van een drone is aansprakelijk voor het gebruik ervan.

Deze principes zijn uiteraard heel vaag en bovendien juridisch niet afdwingbaar. Hoe de uiteindelijke regels er zullen uitzien zal nog moeten blijken, maar in ieder geval is het de doelstelling om vanaf 2016 van start te kunnen gaan met commerciële vluchten van drones.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.