Naaktmodel Gentse gerechtsgebouw moet anoniem

Door Thomas Baudewijn op 18 februari 2015
Naaktmodel gerechtsgebouw

Het naaktmodel van de fotosessie in het Gentse justitiepaleis die al meerdere keren de actualiteit haalde, heeft met succes haar recht op afbeelding laten gelden tegen zowel de VRT als de Persgroep Publishing, uitgever van onder andere De Morgen en Het Laatste Nieuws. In tegenstelling tot andere media hadden zij het nagelaten het model te anonimiseren, hetgeen volgens de Brusselse Rechtbank van Eerste Aanleg niet kan.

De feiten kunnen als volgt worden geschetst. Een medewerker van het Gentse Parket die tevens hobbyfotograaf is, had een fotoshoot geregeld met een model in het gerechtsgebouw aan het Rabot, waarbij het model naakt poseerde. In 2012 werden de foto'€™s naar het Parket van Gent en de pers gelekt, waardoor deze behoorlijk wat aandacht kregen en de betrokken fotograaf werd ontslagen. Een jaar later kwamen deze foto's nogmaals onder de aandacht toen de arbeidsrechtbank oordeelde dat dit ontslag onrechtmatig was.

Omdat het naaktmodel nooit voorzien had dat de foto'€™s nationale aandacht in de media zouden krijgen, stelde zij de VRT en Persgroep Publishing in gebreke voor de publicatie van haar afbeelding zonder haar toestemming. Bovendien beweerde het model dat de foto's -€“ voor zij werden gelekt -€“ enkel toegankelijk waren na te hebben ingelogd op haar website en zij dus niet zomaar publiek toegankelijk waren.

De VRT en Persgroep Publishing waren dan weer van oordeel dat foto'€™s wel vrij toegankelijk waren en er helemaal geen sprake was van een login. Bovendien zou het recht op informatie voorrang hebben op het recht op afbeelding van het model.

Zulke argumenten kregen echter geen gehoor. De rechtbank meent dat niet met zekerheid kan gesteld worden of er nu wel of niet een login was, maar dat dit eigenlijk ook van geen belang is. Wat telt is dat de website door het model bedoeld was voor een selectieve doelgroep om cliënteel op te bouwen, hetgeen niet te vergelijken is met de enorme aandacht die werd verkregen door de publicatie in nationale media. Van een impliciete toestemming voor het gebruik van de foto'€™s door verwerende partijen kan dan ook geen sprake zijn.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.