Oplossing voor Facebook account na overlijden

Door Thomas Baudewijn op 29 juli 2015
Facebook logo

Wat er moest gebeuren met een Facebook account waarvan de houder was komen te overlijden is een vraag waar tot voor kort niet echt een duidelijke oplossing voor bestond. Daar komt nu verandering in aangezien Facebook hiervoor functionaliteit heeft toegevoegd.

De account zal na het overlijden veranderen in een account met een herdenkingsstatus en wordt beheerd door een contactpersoon die hiervoor werd aangewezen in de instellingen van het account. Dit zal wel pas het geval zijn nadat een bewijs van het overlijden kan worden voorgelegd.

Het aangewezen contact verwerft evenwel geen volledige controle over het account en zal geen nieuwe berichten kunnen posten of toegang hebben tot privé-berichten. Enkel een beperkt aantal handelingen zal mogelijk zijn, zoals het wijzigen van de profielfoto of het pinnen van bestaande berichten op de timeline. Alternatief biedt Facebook gebruikers ook de mogelijkheid om hun account permanent te laten verwijderen bij overlijden.

Een dergelijke oplossing was nodig aangezien het niet echt duidelijk is in welke mate een Facebook account kan geërfd worden. Maar zelfs indien de account inderdaad een deel van de nalatenschap zou kunnen zijn, lijken de gebruiksvoorwaarden van Facebook zich daartegen te verzetten. Zij bepalen immers dat een account niet kan worden overgedragen zonder schriftelijke toestemming van Facebook.

Daar komt dan ook nog een praktisch bezwaar bij, namelijk dat het erven van het account daarom nog niet wil zeggen dat de erfgenamen de wachtwoorden kennen. De login gegevens doorgeven aan een vertrouwenspersoon lijkt daar op eerste zicht de oplossing voor. Toch is dit ook zeker geen sluitende oplossing. Niet iedereen zal er aan denken om dit tijdig te doen en bovendien is ook dit verboden volgens de gebruiksvoorwaarden.

Lang verhaal kort was het dus eigenlijk juridisch onmogelijk om een Facebook nog verder te beheren na het overlijden van de persoon in kwestie. Het is dus zeker een goede zaak dat hier eindelijk een oplossing voor gekomen is.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.