Uitschrijven voor nieuwsbrief helpt niet, wat nu gedaan?

Door Thomas Baudewijn op 7 mei 2015
No spam

Het is een vervelende situatie waar velen zich in zullen herkennen. Je laat ergens je e-mailadres achter en plots ben je blijkbaar ingeschreven op één of meerdere nieuwsbrieven die je eigenlijk niet interesseren. Het kan ook zijn dat de nieuwsbrief jou interessant leek en je er doelbewust op hebt ingetekend. Maar nadat je jezelf hebt uitgeschreven, blijven de nieuwsbrieven vrolijk je mailbox teisteren. Wat te doen in een dergelijke situatie?

In België is voorafgaande toestemming vereist alvorens nieuwsbrieven mogen worden uitgestuurd (opt-in), tenzij deze wordt verstuurd naar bestaande klanten of een generiek e-mailadres van een rechtspersoon. Maar zelfs wanneer deze toestemming is gegeven kan de ontvanger zich te allen tijde uitschrijven (opt-out). Het is dan ook absoluut verboden om nieuwsbrieven te blijven sturen naar iemand die te kennen heeft gegeven dit niet (langer) te willen.

Je hebt dus steeds alle recht om je uit te schrijven wanneer je maar wil zonder opgave van de reden of enige kosten. Het gelijk staat met andere woorden aan je kant, maar wanneer de nieuwsbrieven toch blijven komen is het vooral een probleem van gelijk krijgen.

Gewoon even contact opnemen met de verzender kan het probleem misschien al verhelpen. Het is best mogelijk dat jouw verzoek tot uitschrijven om één of andere reden niet correct werd verwerkt en dat men helemaal niet van slechte wil is. Wanneer de verzender hier geen gevolg aan geeft, zal er kordater moet worden opgetreden.

De mogelijkheid om naar de rechtbank te stappen staat dan steeds open, maar dat is natuurlijk wel een paardenmiddel waar weinigen toe bereid zullen zijn. Veel eenvoudiger kan het zijn om een klacht in te dienen bij de FOD Economie of desgevallend bij de Privacycommissie die uw klacht zullen onderzoeken. Zij zullen dan vervolgens contact opnemen met de verzender teneinde deze in orde te stellen met de wetgeving.

Dat gezegd zijnde zal in het geval van een recalcitrante verzender de weg van de minste weerstand er voornamelijk in bestaan om een spamfilter te hanteren. Op die manier hoef je geen juridische strijd aan te gaan met een partij die het toch al niet te nauw neemt met zijn wettelijke verplichtingen. Je doet er eveneens goed aan om twee keer na te denken alvorens zomaar overal je e-mailadres achter te laten.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.