Wet tegen “ping call” fraude in de maak

Door Thomas Baudewijn op 25 februari 2016
Phone

De afgelopen weken werden Belgische telefoonnummers overspoeld door een golf van wat “ping call” fraude wordt genoemd en waardoor naar schatting 10% van de gecontacteerde personen ook daadwerkelijk schade heeft geleden. Dat was voor onze minister van telecommunicatie Alexander De Croo voldoende om in actie te schieten en nieuw wetgevend initiatief voor te bereiden.

Deze vorm van fraude zit als volgt in elkaar. Mensen worden opgebeld door een buitenlands nummer, waarbij men de telefoon slechts kort laat overgaan zodat de gecontacteerde persoon niet tijdig kan opnemen. De oplichters hopen vervolgens dat er zal worden teruggebeld, want dan moet men een zeer duur nummer contacteren waar de oplichters goed aan verdienen.

Het is ook mogelijk dat deze vorm van fraude wordt gepleegd via SMS, berichten via apps en sociale media.

Als slachtoffer sta je hier goed machteloos tegen, want hoe verhinder je in godsnaam dat iemand jou opbelt? Er bestaat wel zoiets als de bel-me-niet-lijst waar iedereen zich kosteloos op kan registreren en waarmee wordt aangegeven dat men niet gecontacteerd wil worden voor direct marketing. Dat klinkt zeer leuk, maar daarbij blijft men wel afhankelijk van de goodwill van anderen om zich hier aan te houden ook al zijn ze hier wettelijk toe verplicht. Het spreekt vanzelf dat buitenlands oplichters hier lak aan hebben.

Daarnaast kan je natuurlijk ook klacht neerleggen bij politie en gerecht, maar ook dat zal op korte termijn weinig tot geen soelaas bieden. Het gerecht moet dan immers achter buitenlanders aan en dat kan de zaken best wel ingewikkeld maken.

Hieraan wil het nieuwe wetsontwerp tegemoet komen door iedereen de mogelijkheid te geven via een eenvoudig verzoek bij zijn operator bepaalde inkomende oproepen te blokkeren. Op die manier kan je snel controle krijgen over wie jou juist opbelt en kunnen ongewenste oproepen vrij makkelijk een halt worden toegeroepen.

Wat ons betreft kan dit niet snel genoeg wet worden, want iedereen zal wel beamen dat gelijk welke ongewenste oproepen behoorlijk wat ergernis kunnen opwekken.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Bij het indienen van dit fomulier gaat u akkoord met het privacybeleid van Mollom.