Open source

Door Thomas Baudewijn op 5 december 2014

De derde en laatste weg is de open source route. Dit is een verzamelnaam voor software waarvan de broncode wordt vrijgegeven en die door iedereen mag gebruikt worden en zelfs worden gewijzigd binnen de grenzen van de licentie. Sommigen zullen bij het lezen hiervan behoorlijk hun wenkbrauwen fronsen, want leg maar eens uit waarom een bedrijf of organisatie middelen zou investeren in de ontwikkeling van software om deze dan zomaar weg te geven.

Toch is het moeilijk om het fenomeen zo maar te negeren en hier geen rekening mee te houden. Het open source model heeft immers enkele hoogstandjes voortgebracht die bovendien behoorlijk populair zijn. Er valt hierbij te denken aan GNU/Linux waarvan onder andere Android is afgeleid, de Apache webserver, de Firefox webbrowser of het CMS Drupal. We kunnen gerust stellen dat de ruggengraat van het internet bestaat uit open source software, dus willen of niet, iedereen komt er mee in aanraking.

Het belang van open source wordt eveneens onderstreept door het feit dat grote bedrijven zoals Google, IBM, Oracle en ja zelfs Microsoft hun eigen open source projecten hebben of andere projecten ondersteunen door deze te sponsoren of code te doneren.